3. Somen haitat ja riskit

1. Kirjoittakaa, millaisia riskejä ja haittoja someen liittyy. Pohtikaa somea laajasti; someen kuuluvat kaikki alustat ja sovellukset, joihin ihmiset itse tuottavat sisältöä, esimerkiksi Youtube, Snapchat, Instagram, WhatsApp, Facebook, Ask.fm, Google+, LinkedIn...



Some-katastrofit


2. Tutustukaa pareittain tai pienissä ryhmissä yhteen seuraavista some-katastrofeista (a-d). Jos keksitte itse jonkin muun some-katastrofin, voitte tutustua myös siihen. Vastatkaa tutustumisen jälkeen kysymyksiin ja esitelkää katastrofi muille suullisesti, kirjallisesti tai videomuodossa.

a) Loukkaava puhe somessa
Käykää lukemassa Helsingin sanomien juttu aiheesta nousseesta kohusta. Lukekaa sen jälkkeen Cityn artikkeli aiheesta. Katsokaa lopuksi Ylen haastattelu aiheesta.
Pohtikaa: Mitä on tapahtunut? Kuka on tehnyt ja mitä? Miksi tapahtumista nousi nousi kohu? Mitä seurauksia kohulla oli? Mitä itse ajattelette tilanteesta? Perustelkaa mielipiteenne. Miten kohun olisi voinut estää? Mitä somessa voi sanoa ja mitä ei? 

b) Työnantajan haukkuminen somessa
Tutustukaa Kalevan uutiseen aiheesta. Lukekaa myös TiVi-lehden juttu aiheesta.
Pohtikaa: Mitä on tapahtunut? Kuka on tehnyt ja mitä? Millä tavalla somen käyttö johti katastrofiin? Millaisia seurauksia somen käytöllä oli tässä tapauksessa? Miten tapahtumat olisi voinut estää? Millaisia asioita työnantajasta ja työpaikasta voi somessa kirjoittaa.

c) Yrittäjä mokailee somessa
Katsokaa Kauppalehdestä, mitkä ovat yrittäjän yleisimmät some-mokat.
Pohtikaa: Valitkaa kolme pahinta some-mokaa. Miksi nämä ovat mielestänne pahimmat mokat? Mitä seurauksia näistä mokista voi olla?`Miten voitte omassa tulevassa ammatissanne estää nämä mokat? 

d) Valituksiin vastaaminen somessa
Lukekaa City-lehdestä, miten kävi Midhill-ravintolalle, kun he vastasivat tylysti asiakkaalle Facebookissa.
Pohtikaa: Mitä on tapahtunut? Kuka on tehnyt ja mitä? Miksi tapahtumista nousi nousi kohu? Mitä seurauksia kohulla oli? Mitä itse ajattelette tilanteesta? Perustelkaa mielipiteenne. Miten kohun olisi voinut estää?


Pohdintaa somen huonoista ja hyvistä puolista


3. Katso alla oleva Tiisun musiikkivideo. Millaisen mielikuvan somesta saa musiikkivideon perusteella? Mitä videon tekijät haluavat kertoa videollaan? Miten osuva kuvaus mielestäsi on? Perustele.




4. Tutustu erilaisiin somen riskeihin ja lieveilmiöihin. Opiskele asiat niin tehokkaasti kuin ehdit. Aikaa sinulla on 20 minuuttia. Osallistu sitten kännykälläsi tai iPadilla yhteiseen Kahoot-peliin, jossa sinulta kysytään aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Voittajalle on luvassa palkinto!

Quizlet


5. Ota some-sanasto haltuun Quizletin avulla. Pääset Quizletiin tästä linkistä.
Toimi näin:
a) Tee Learn-osio, tavoite 85 % oikein.
b) Tee Write-osio, tavoite 85 % oikein.
c)) Tee Test-osio, tavoite 85 % oikein.
d) Pelaa Matchia. Nopein pelaaja saa palkinnon!
e) Pelaa Gravitya. Laita asetukset kuitenkin ensin oikein: Answer with Term ja Level Easy.
f) Osallistu tunnin lopuksi Liveen.

Itsenäiset tehtävät


6. Alla on lista niistä somen haitoista, joista usein puhutaan. Lue lista ensin huolellisesti läpi ja äänestä sitten, mikä on a) vaarallisin somen haitta ja b) yleisin somen haitta Voit katsoa äänestysten tulokset täältä ja täältä.
  • Some-riippuvuus
  • Yksityisyydensuojan väheneminen
  • Identiteettivarkaudet, salasanavarkaudet ja tietoturvamurrot
  • Tekijänoikeusrikokset
  • Keskittymiskyvyn heikentyminen
  • Some-kiusaaminen ja syrjintä
  • Valemediat, misinformaatio ja disinformaatio
  • Some-kupla (Ylen juttu siitä, miten ihmisiä ohjaillaan somessa)

7. Sopisiko somedieetti sinulle? Käy katsomassa Docventuresin ohjeet informaatiodieettiin. Pohdi, hyötyisitkö sinä somen ja median käytön rajoittamisesta. Kirjoita mielipiteesi blogin kommentteihin ja perustele vastauksesi.

8. Mitkä ovat somen hyötyjä? Listaa ainakin viisi somen hyötyä blogin kommentteihin.

9. Somen argumentaatiovirheet
a) Käy katsomassa 5 yleisintä argumentaatiovirhettä Ylen sivuilta. Katso sekä video että lue teksti. 
b)  Etsi sitten keskustelupalstoilta tai muualta sosiaalisesta mediasta konkreettiset esimerkit kyseisistä argumentaatiovirheistä. Älä käytä videolla olleita esimerkkejä. 
c) Ota esimerkeistä kuva, nimeä siinä ollut argumentaatiovirhe ja laita ne opettajan WhatsAppiin.

Vinkki 1. Erityisesti keskustelut seuraavista aiheista sisältävät usein argumentaatiovirheitä: maahanmuutto, homoavioliitot, laihduttaminen, politiikka ja vaalit, koirankakka, tupakointi, kasvisruoka, teinien käyttäytyminen, rokotteet...

Vinkki 2. Argumentaatiovirheitä kannattaa etsiä esimerkiksi näiltä sivustoilta: Suomi24, Facebook-ryhmät, Murha-info, iltapäivälehtien keskustelupalstat...



6 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Somen hyötyjä ovat ainakin yhteisöllisyys, asioiden kulkeminen nopeasti, mahdollistaa löytää uusia kiinnostuksen kohteita, tuotteiden myyntiä ja mainostamista tehokkaasti.

    VastaaPoista