4. Kieli vaihtelee somessakin


Kielen vaihtelu tarkoittaa sitä, että erilaiset kielenkäyttäjät käyttävät erilaista kieltä. Esimerkiksi murteet ja slangi ovat kielen vaihtelua. Lisäksi samakin kielenkäyttäjä vaihtelee käyttämäänsä kieltä tilanteen mukaan. Et käytä samanlaista kieltä kaikissa tilanteissa, vaan puhut eri tavalla kavereillesi, sukulaisillesi ja työssäoppimispaikan esimiehelle. Taitava kielenkäyttäjä osaa säätää käyttämäänsä kieltä tilanteen mukaan.

Joskus puhutaan some-kielestä. Sillä tarkoitetaan usein kieltä, jota monet käyttävät erilaisissa viestipalveluissa ja sosiaalisessa mediassa, kuten WhatsAppissa tai Instagramissa. Some-kielellä tarkoitetaan kieltä, joka on kirjoitettua puhekieltä. Somessa käytetään paljon slangisanoja, lyhenteitä ja hymiöitä. Eri kielet sekoittuvat, eikä isoja välimerkkejä ja alkukirjaimia välttämättä käytetä.

Kun käytät kieltä vapaa-ajallasi, kirjoitat tietysti oman persoonasi ja kaveripiirisi tyylin mukaan. Vapaa-ajalla somessa käyttämäsi kieli on hyvää juuri sellaisena kuin se on. On kuitenkin tärkeää kiinnittää käyttämääsi kieleen huomiota silloin, kun käytät somea opiskelutehtäviin, osaamisesi esittelyyn, työnhakuun, asiakkaiden hankintaan tai mainontaan. Silloin sopiva kielimuoto pitää valita median ja lukijoiden mukaan.

Käy tutustumassa oman alasi esimerkkiin ja täytä sitten alla oleva lomake huolellisesti. Lomakkeessa on 11 kysymystä.

Esimerkit

TURVALLISUUSALA: Securitas (Facebook)
TIETO- JA TIETOLIIKENNETEKNIIKKA: ICT-asentajan blogi
TALOTEKNIIKKA: Helsingin LVI-Huolto (Facebook)
VERHOILU: Fyllinki-blogi
SÄHKÖ- JA AUTOMAATIOTEKNIIKKA Sähköpalvelu Kipinä (Facebook)
PINTAKÄSITTELY: Maalarikoulu-blogi
KIINTEISTÖPALVELU: Kiinteistöhuolto Aiden Oy (Facebook)










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti